Kvalitetsmål halvtidsutvärdering

Systematiskt kvalitetsarbete Vård- och omsorgsprogrammet 2016/2017

Bakgrund

Eleverna på Vård- och omsorgsprogrammet uppger att de trivs bra och känner sig trygga, men många elever på Vård- och omsorgsprogrammet upplever en hög stressnivå kopplat till skolarbetet, enligt enkäten ”Trivsel och likabehandling på Teknikum ht 2015”. 47,9% av eleverna på programmet uppger att de känner sig stressade över skolarbetet varje dag, och ytterligare 18,8% uppger att de känner sig stressade varje vecka. Vi lärare får ofta höra av eleverna att de är stressade och upplever att de har mycket krav på sig från skolan.

Vi vet att eleverna upplever att de har en hög med ”att göra” och inte alltid ser tydligt ser syftet med alla uppgifter samt att det är oklart för dem hur de lösa uppgifterna. Fokus hamnar på att de ska producera i stället för på lärandet. Vi vet också att elevernas arbetsbörda kan var ojämnt fördelad över året. Vi vet att alla elever inte är mogna och motiverade för att gå gymnasiet, men att det i realiteten krävs att alla ska göra detta trots att det är en frivillig skolform.

Det finns några områden som vi kommer att fortsätta vårt långsiktiga arbete med:

  • Under senare år så har lärarna på programmet samverkat för att eleverna ska känna att utbildningen bildar en helhet. Detta arbete är något vi vill utveckla vidare.
  • Vi har också arbetat med ämnessamverkan på programmet. Även detta är något vi behöver arbeta vidare med.
  • Vi kommer också att fortsätta arbeta med BFL-strategierna.

Utvecklingsarbetet ska genomsyras av kreativitet, kunskap och kvalitet, engagemang, nyfikenhet, tillit och trygghet.

Syfte

Stötta eleverna i deras personliga utveckling till att själva och i samarbete med varandra hitta sin plats i sig själv, i gruppen, i studierna och i livet.

Stötta eleverna till att ta större ansvar för sitt eget och gruppens lärande och få en större förståelse för vad kvalitet i det egna lärandet innebär.

Öka elevernas medvetenhet om vad som krävs för att klara de olika kriterierna i kurserna samt deras självförtroende och förmåga att uppnå dessa kriterier.

Fördela elevernas arbetsbörda jämnare under läsåret.

Öka samarbetet och samverkan mellan kursernas lärare, både gällande ämne och struktur.

 

Huvudmål

  1. Eleverna på Vård- och omsorgsprogrammet upplever ett hållbart studieliv med balans mellan studie och fritid.

 

  1. Alla elever på Vård- och omsorgsprogrammet ges möjlighet till att utvecklas genom självbedömning och kamratbedömning i de kurser, inklusive APL, som hålls av arbetslaget.

Eleverna på Vård- och omsorgsprogrammet upplever ett hållbart studieliv med balans mellan studie och fritid.

 

Strategi

 

Inventering och eventuellt reducering av examinationsmoment i våra olika kurser.

Fortsatt utveckling av vår ämnessamverkan.

Utveckling av ett koncept för mentorstider som fokuserar på studieteknik, trygghet och glädje, helhetssyn på programmet, en hanterbar stressnivå, personligt växande, prioriteringar, livsval, miljö i skola och hem, struktur på livet och motivation.

En vårddag i hälsans tecken. En station med samtal om stress och livskvalitet osv. En station med avslappning.

 

 

 

Utvärdering

Vi genomför enkäten ”Trivsel och likabehandling på Teknikum vt 2017”, särskilt frågan ”Hur ofta har du känt dig stressad över skolarbetet?”.

Vi utformar en egen enkät på programmet där vi mäter elevernas upplevelse av balans mellan studier och fritid. (Vård- och omsorgsprogrammets kvalitetsenkät).

 

 

Alla elever på Vård- och omsorgsprogrammet ges möjlighet till att utvecklas genom självbedömning och kamratbedömning i de kurser, inklusive APL, som hålls av arbetslaget.

 

Strategi

Kontinuerligt arbete i arbetslaget med BFL. Alla lärare ska hjälpa varandra att utveckla strategier för att eleverna ska bli bra på självbedömning och kamratbedömning.

Eleverna utvecklar sin förmåga till självbedömning och kamratbedömning under såväl teoretiska som praktiska studier.

Eleverna ska förbereda sig och ta större ansvar, utifrån BFL-tänk, för de formella utvecklingssamtalen, som ska vara framåtsyftande.

Alla lärare i arbetslaget ska aktivt arbeta med elevernas självbedömning och kamratbedömning i sina kurser.

 

Utvärdering

Arbetet som görs med självbedömning och kamratbedömning noteras kontinuerligt under arbetslagets träffar under året.

Vi utformar en egen enkät på programmet (Vård- och omsorgsprogrammets kvalitetsenkät).